Tuesday, January 28, 2014

But then they send me away to teach me how to be sensible, logical, responsible, practical

Olen aina pitänyt sisustamisesta ja jos pitää esimerkiksi miettiä mattoja, lamppuja tai vaikkapa keittiön tuoleja, niin pystyn klassikoista heti listaamaan monta suosikkia. En ole kuitenkaan remontoinut aikaisemmin muuta, kuin korkeintaan vanhempieni luona asuessani vaihtanut oman huoneeni seinien väriä. Vuokra-asunnoissa kun ei suuriin linjoihin ole itse voinut vaikuttaa. 

Nyt on pitänyt muodostaa mielipiteitä ja tehdä päätöksiä asioista, joita on kohdannut ihan ensimmäistä kertaa. Ovenkahvat, valonkatkaisijat, seinät, lattiat, väliovet, lattialistat, ikkunalistat.. hurjan paljon yksityiskohtia. 

Ensimmäinen pohdinta oli tietysti seinien väritys. Vanhat tapetit sai lähteä ja edessä oli suuri työ seinien tasoittamisessa. Vaaleat asunnot pienillä värimausteilla ovat itselleni olleet suuri ihastus jo pitkään, ja aluksi ajattelin haluavani mahdollisimman vaaleaa lopputulosta. Ainakin pääväri tulisi seinillä olemaan valkoinen, ja muutamaan paikkaan voisi laittaa jotain kivaa tehosteväriä.  


Valkoisenkaan valinta ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Pienet värilaputkin näytti oudoilta kotona, varsinkin vielä tässä vaiheessa kun pohjalla oleva väri ei ole puhdas valkoinen. Onneksi joitain asioita on pohdittu jo valmiiksi ja pääsin näillä Form follows function-blogin opeilla hieman eteenpäin valkoisten värien maailmassa. Seinille valikoitui lopuksi ylemmän värisuoran "likaisin" valkoinen eli Tikkurilan Kalkki F484, joka on todellisuudessa on pehmeän valkoinen. Eikä siis näytä likaiselta, kuten mallikuvassa. Kattoon valittiin ylimpänä suorassa oleva kirkkaamman valkoinen Kinos L503.
Ja mites sitten lattiat. Vanhoissa taloissa rakastan lautalattioita, mutta tämä asunto ei ollut tarpeeksi vanha siihen, että muovimaton alta löytyisi lankkuja. Päin vastoin meillä oli muovimaton alla toinen muovimatto, Keittiössä niitä oli päällekkäin jopa kolme, huh huh. Alkuvaiheessa kauhistelin puulattioiden hintoja, mutta niissäkin on hintahaitari laaja, ja laadukkaitakin parketteja löytyy melkein samaan hintaan kun parempia laminaatteja. Suurten ketju-raksapuljujen kiertely on uuvuttavaa ja sen oikean valitseminen ilman ammattilaisen apua jättihallin loisteputkivalossa on hyvin hankalaa. Onneksi Turustakin löytyy kuitenkin pienempiä firmoja, jossa on valikoimaa ja palvelua. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Turun Tapetti ja Mattoon sekä Ykkösparkettiin.Traumaattisinta on kuitenkin ollut kaakeliostoksilla. Hyvää palvelua on ollut vaikea löytää, ja pahinta on laattaliikkeessä se, että jätetään asiakas vaan omilleen "valikoima on esillä" ja toinen ääripää on se, ettei esitellä sitä mitä pyydetään vaan yritetään väkisin myydä jotain aivan muuta. Ainakin alussa on kaupoissa käyskentely melkoista haahuilua, kun on omassa päässä kyllä jonkinlainen visio, mutta käytännön tasolla se on vielä hyvin epämääräinen.

Tässä kohtaa pelastus kaakeliostoksilla löytyi Salon Kaakelista, jonne löydettiin suosituksen kautta. Usean eri kaakelimyymälän jälkeen se oli ensimmäinen paikka, jossa lähtökohtana oli se, että millainen tila on kyseessä. Ensin siis hahmoteltiin kokonaisuutta myyjän kanssa ja sitten vasta laattoja. Siinä minulla kyllä kolahti, näin juuri sen kuuluukin mennä! Ainakin tässä tapauksessa kun muutos oli niin suuri, ettei vanhalla kaavalla voitu ainakaan kylpyhuoneessa edetä. 

Tässä on nyt tullut mainostettua paljon eri puljuja, mutta voin sanoa että kyseiset paikat ovat mainoksensa ansainneet. Oma työ on helpottunut niin paljon, kun on saanut ammattilaisilta vinkkejä ja neuvoja. Sellaista apua harvoin saa isoissa ketjuissa, ellei itse tiedä jo valmiiksi mitä kysyä. Eli vinkattakoon vähän vielä lisää. Jo alun alkaen tiesin, että mustaa hexagon-laattaa haluan jonnekkin. Niissäkin neliöhinta vaihtelee 30-130 euron välillä. Pukkilan hexagon laatat olivat halvimmat mitä löysin, ja juuri oikean kokoiset ja tuntuiset. Toivottavasti joku näillä neuvoilla pääsee edes vähän eteenpäin remonteissaan. 

No comments:

Post a Comment