Thursday, February 20, 2014

I hope this song will guide you home

Keittiön suunnittelu lähti liikkeelle heti alkumetreillä. Olimme jo asuntoa ostaessa päätyneet siihen, että keittiö siirretään viereiseen huoneeseen ja siitä huoneesta puretaan olohuoneen puoleinen seinä pois. Keittiön siirto on luvanvarainen työ, joka vaatii kaupungin rakennusvalvontaviraston hyväksynnän. Ensiksi tarvitaan suunnittelija insinööritoimistosta, joka kirjoittaa ja piirtää suunnitelman muutostöistä. Tämä vaaditaan siis silloin kun huoneen käyttötarkoitus muuttuu. Alunperin ajatuksemme remontin aikataulusta oli 2,5kk ja meitä varoiteltiin siitä, että byrokratian takia suunnitelma tuskin tulee onnistumaan. Pahin skenaario kävi toteen ja nyt neljän kuukauden jälkeen meillä ei vieläkään ole keittiötä. Syy keittiöprojektin viivästymiseen oli siinä, että ensimmäinen meille suositeltu insinööri teki meille oharit. Hänen kanssaan oli sovittu aikataulusta ja hän lupasi hommat ajallaan hoitaa. Kuitenkin viikko viikolta tuli tänne vain viestiä (silloin kun hän sattui vastaamaan puhelimeensa, viesteihin, tai soittamaan takaisin), että ensi viikolla, ensi viikolla. Aina uusi viikko ja uusi tekosyy. Siinä kului melkeen kaksi kuukautta meiltä sinisilmäisiltä, kunnes hänelle piti antaa potkut. Sen jälkeen palkattiin uusi suunnittelija, jolla meni joulupyhät mukaanlukien noin 2,5 viikkoa projektissa. Työtunteja tuli laskutettavaksi yhteensä yhden työpäivän verran. 

Tämän jälkeen suunnitelma meni taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän hyväksyttäväksi. Loppiaisen jälkeen paperit saatiin vihdoin ja viimein rakennusvalvontavirastoon ja helmikuun alussa postiluukusta kolahti ilmoitus rakennusluvan hyväksymisestä. Huh. Tähän meni kaiken kaikkiaan reilut kolme kuukautta! Rakennuslupan hyväksymisen jälkeen tarvittiin lvi- ja putkisuunnitelmat. Putkimies hoiti tämän asian ja kyseiset paperit ovat tällä hetkellä rakennusvalvontavirastossa odottamassa leimoja, jotta putket voitaisiin vihdoin asentaa.

Helppo tai nopea ei tämä prosessi ole missään nimessä ollut, ja meillä oli huonoa tuuria ensimmäisen suunnittelijan vuoksi (ärräpäitä ei hänen suhteen ole säästelty) ja toisaalta onnenkantamoinen siinä, että lupa rakennusvalvontavirastolta tuli niin nopeasti. Ensi viikoksi meille onkin jo sovittu keittiön asennus, joten nyt jännitetään sitä ehtivätkö putkiluvat tulla sitä ennen ja ehtisikö putkimies muutenkaan alle viikossa paikalle, vai pitääkö putket laittaa vasta keittiön kaapistojen asennuksen jälkeen. 

Aluksi suunnittelimme keittiön kokoamista itsenäisesti itse ostetuista erillisistä palasista, eli pöytälevy sieltä, kaapit täältä... Lopulta kuitenkin vertailujen ja muutaman tarjouspyynnön jälkeen päädyimme ostamaan koko paketin keittiöliikkeestä. Itse etsimällä ja mieleistä kokonaisuutta kokoamalla varmasti säästäisi sievoisen summan. Mutta koko asunnon remontissa suunniteltavaa löytyi niin paljon kerralla, että päädyimme kuitenkin pakettiratkaisuun. Elektroniikkaa olemme kuitenkin ostaneet itsenäisesti liesituulettimen ja jääkaapin verran itsenäisesti. Lisäksi on myönnettävä, että saahan niiltä osaavilta keittiösuunnittelijoilta myös ihan hyviä ideoita, joita ei pelkästään ideakuvia selaamalla itse aloittelijana hoksaa ottaa huomioon. Ennen kuin paljastan lopullista keittiösuunnitelmaa, postaan tässä yhden inspiraatiokuvan, joka on Kvickin mainoskuva. 

Musta ja valkoinen. Tuntuu olevan suosittu yhdistelmä keittiöissä, ainakin kun töissä kahvihuoneessa on keittiöstä juteltu, blogeista puhumattakaan. Ja sitä mekin haimme. Itse olen ihannoinut mahdollisimman valkoista kokonaisuutta, jossa on mustaa mausteena. Ja erityisesti kuvassa näkyvä musta puumainen pinta on kolahtanut. 


 


Toinen himoitsemani ihanuus oli Habitaressa julkaistu Savon Musta aukko-liesituuletin. Täytyy sanoa, että kyseessä on edelleen ehdottomasti hienoin näkemäni liesituuletin koskaan. Mutta sen kuolaaminen loppui lyhyeen, kun lähetin tiedustelua tuotteesta Savolla. Ohjehinta liikkuu 2800-3000 euron välillä, eli se olisi vienyt jo sievoisen osan keittiöbudjetista. Hui. Osasin kyllä useamman tonnin lukua odottaakin, ja onhan tuo todella hieno. Onneksi kotimaiselta Savolta löytyi muitakin huokeampia ja tyylikkäitä moderneja liesituuletin-malleja. Liesituulettimiin perehdyttyäni Savo vetää omasta mielestäni pisimmän korren tyylikkyydessä ja persoonallisuudessa täällä kotimaassa saatavilla olevien mallien suhteen. 

Nyt jäädään jännittämään ensi viikkoa ja katsotaan, onko meillä tosiaan jo viikon päästä keittiö! 51 keittiöttömän päivän jälkeen sitä kaipaa jo yllättävän paljon kokkaamista, ihan keitetystä kananmunasta lähtien. 

No comments:

Post a Comment